Trojszyk ulec jest najczęściej spotykanym szkodnikiem magazynowym na całym świecie. Wyrządza bardzo duże straty w produktach pochodzenia zwierzęcego, a także roślinnego np.: ziarno zbóż, mąka i produkty mączne, groch, fasola, nasiona, orzechy, suszone owoce, warzywa, przyprawy, pasze, pieczywo. Zwalczanie tego szkodnika w magazynie jest bardzo ważne.

Jak wygląda trojszyk ulec?

Trojszyk ulec – anatomia

Trojszyk ulec (Tribolium confusum) to niewielki chrząszcz, jego długość wynosi od 2,5 do 5 mm. Samice są minimalnie większe od samców. Ciało ma barwy czerwonobrązowej. Przedplecze ma kwadratowe, zwęża się ono jedynie w podstawie. Pokrywa zaznaczona jest żeberkami, jej najszersza część mieści się za połową długości całej pokrywy. Głowa i przedplecze pokryte są delikatnymi punkcikami, natomiast na pokrywach widoczne są bruzdkowania. Ma dwa czułki, które składają się z 11 członów, ostatnie 5 z nich rozszerzają się stopniowo w stronę wierzchołka.

Trojszyk ulec – rozmnażanie

Samica składa jaja w ciągu 8-10 miesięcy. W tym czasie może ich złożyć nawet do 500 szt. jednego dnia do 15 sztuk. Trojszyk rozwija się w temperaturach od 20 do 38°C oraz przy wilgotności powietrza nie mniejszej niż 10%. Jeśli warunki są sprzyjające czyli w temperaturze ok. 34 °C i 70% wilgotności powietrza rozwój jednego pokolenia trojszyka ulca może potrwać nie więcej niż jeden miesiąc. Hipotetycznie jedna samica w ciągu 150 dni może wydać na świat nawet milion osobników. Średnia długość życia trojszyka wynosi 2 lata. W naszym klimacie nie przeżywa on jednak w środowisku naturalnym lub w nie ogrzewanych pomieszczeniach podczas jesieni i zimy.

Trojszyk ulec – występowanie

Szkodnik ten pojawia się w pomieszczeniach zamkniętych i ogrzewanych takich jak na przykład: magazyny, młyny, sklepy, piekarnie ale również mieszkania. Żeruje głównie w ziarnach zbóż, mące, chlebie, płatkach owsianych, otrębach. Aczkolwiek zauważono również przypadki żerowania trojszyka w wyrobach wędliniarskich. Pomimo dobrze rozwiniętych skrzydeł lotnych, chrząszcze te nie latają. Jest on bardzo ruchliwy i szybki.

Jest to gatunek kosmopolityczny. Współcześnie występuje w Europie, Azji, Afryce, Ameryce Północnej i Południowej, a także w Australii i Oceanii. W Polsce obserwowany jest w całym kraju. Więcej informacji mogą Państwo znaleźć na naszej stronie szkodniki.waw.pl.

Trojszyk ulec – szkodliwość

Trojszyk ulec jest najczęściej spotykanym szkodnikiem magazynowym na całym świecie. Wyrządza bardzo duże straty ponieważ obniża masę magazynowanych produktów jak również zanieczyszcza je wylinkami, kałem i pyłem, który powstaje na skutek żerowania. Ziarno porażone przez tego szkodnika nie nadaje się do siewu ponieważ zarówno chrząszcze jak i larwy rozpoczynają żerowanie w ziarniaku od zarodka. Trojszyk ulec pozostawia po sobie również bardzo nieprzyjemny zapach. Potrafi również uszkodzić opakowania towarów, które nie stanowią żadnego zabezpieczenia przed tym szkodnikiem. Obecność tego szkodnika powoduje zatem bardzo duże straty materialne w przechowywaniu zboża.

Trojszyk ulec – zwalczanie

Najskuteczniejszą i najtańszą metoda walki z trojszykiem jest profilaktyka, czyli odpowiednie oczyszczenie magazynów zbożowych (tam najczęściej występuje) przed żniwami i wykonanie profesjonalnej dezynsekcji.

Jeżeli chodzi po zwalczanie trojszyka w zbożu to jedyną skuteczną metodą zwalczania trojszyka jest fumigacja, czyli dezynsekcja gazowa. Polega ona na aplikacji fumigantu w całą masę porażonego zboża, zabezpieczeniu jej przed ulatnianiem się gazu oraz pozostawieniu na okres od 7-21 dni w zależności od temperatury.

Tagi: trojszyk ulec zwalczanie, zwalczanie trojszyka, szkodniki magazynowe, szkodnik ziarna, gazowanie silosów, gazowanie magazynów zbożowych Warszawa